dissabte, 7 de maig del 2011

Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet, Premi Nacional de Cultura en Còmic

2 d'abril del 2011

L'Alfons López, amb Pepe Gálvez i Joan Mundet, i amb qui havíem compartit, entre altres aventures, la revista d'humor Angelitos negros, el 1999, acaba d'aconseguir el Premi Nacional de Cultura en l'apartat de Còmic; diu el veredicte: "Del Premi Nacional de Cultura en la disciplina de Còmic, el Jurat destaca que l’obra “Miguel Núñez. Mil vidas más, d'Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet, és un llibre punyent que recupera una part de la nostra memòria històrica amb una obra plena d’intel·ligència i emoció, en la qual els vibrants textos i les acurades il·lustracions van acompanyats d’unes historietes amb una força narrativa i gràfica excepcional”. Alfons, Pepe, Joan, enhorabona!


En record d'aquells temps, adjunto una col·laboració, traduïda, en un dels números que van sortir de la revista Angelitos negros:

Consells pràctics d’autoajuda per a casos desesperats

EL NOU POLÍTIC POPULISTA

- Mira al futur i oblida el passat. La democràcia la van inventar els grecs fa prop de tres mil anys. Mira tu si deu estar passada...

- En campanya electoral, no vagis als mercats a demanar el vot. El teu és un altre mercat del vot, el que es compra.

- Llegeix molt. Biografies, sobretot. Col·lecciona les dels teus rivals, amb tot luxe de detalls escabrosos: desfalcs, infidelitats matrimonials, opcions sexuals, etc. Amb el seu exemple, et faràs millor i els mantindràs callats.

- Encara els teus problemes amb seguretat. Abans de ser elegit, amb seguretat privada i, després, amb policia local. És més econòmica.

- Sigues solidari. Comparteix amb els teus semblants. Això sí, només amb els semblants.

- No faltis al respecte als teus amics. No els diguis mafiosos ni narcotraficants, sinó inversionistes.

- No perdis els estreps. Sigues tu qui controla el cavall.

- No divideixis la teva vida en compartiments tancats: amb els diners de la teva institució pública pots fer negocis privats, i amb els “ingressos atípics”, embellir la teva ciutat amb un monuments a tu mateix.

- Aprèn a escoltar. Sempre trobaràs qui vulgui delatar algú altre.

- Fes bones obres. La millor manera és concedint les obres municipals a constructors amics.

- Sigues bo amb els que són bons amb tu. Dóna els llocs de treball als teus partidaris. T’ho sabran agrair.

- No facis cas del judici dels altres. En última instància, sempre pots amenaçar al jutge, i al tribunal sencer.

- Tingues cura de la teva higiene i la del teu entorn: neteja els carrers d’indesitjables i blanqueja els teus diners.

- Pren exemple dels ecologistes, actua localment i pensa globalment. Actua des de la teva localitat pensant en les eleccions generals.